neděle 22. ledna 2017

ŠVÉDSKO A ŠVÉDI - co jsme vypozorovali

Vždycky mě ve všech cestopisných knihách, časopisech a průvodcích bavily ty části věnované obyvatelům dané země. Jací jsou, jaké jsou jejich zvyky, jaká je jejich nátura. Dost možná to byly vždy takové ty vžité předsudky typu Skot je lakomý, Brit je studený čumák, Švéd hraje hokej. Střet s realitou je pak, když se hodně snažíte poznat místní lidi a jejich zemi, většinou úplně jiný a říkáte si, že zobecňovat zase tolik nejde. Ale přece jen něco, co je typicky typické jen a jen pro daný národ, určitě najdete.
Sice jsme pobyli krátce, ale snažili jsme se koukat očima otevřenýma a vnímat ty drobnosti, co se od našich zažitých domácích sterotypů liší. Zajímavé je, že hned první body jsou ovlivněné naším Matějem a tím, že jsou z nás najednou rodičové, že jsme těmi kočárky prostě už postižení.... :)



  • Švédsko, to je země Chariotů! (ano, samozřejmě teď už patří Chariot pod švédské Thule, ale i těch ještě originálních tam jezdí kupa). A zajímavé je, že pokud tam potkáte náhodou Chariota jen pro jedno dítě, tak to byl náš, nebo hodně světlá výjimka. A pokud má Chariot brzdu, tak to jsme byli taky my! 
  • ještě jednou kočárky - pokud budete jednou čekat dvojčata, mrkněte na švédské bazary. Tam jsou totiž kočárky pro dvojčata v hodně velkým kurzu! Hodně brzy jsme však vypozorovali, že tam asi zas tak zvýšená porodnost dvojčat nebude, ale že rodiče mají děti prostě brzy po sobě a tak se dvojkočárek jednoduše hodí!
  • a hodně často mají mladí rodičové klidně 3 děti
  • je-li ve Švédsku v kalendáři léto, Švédi (a zejména Švédky) prostě chodí v krátkých (Švédky hodně krátkých) kraťasech (Švédky pod zadek), ať je teplo nebo ne! V tu chvíli se středoevropský horal může jít se svou otužilostí (a péřovou bundou) leda tak vyfotit.
  • je-li ve Švédsku v kalendáři léto, Švédi se jezdí koupat, ať je teplo nebo ne! Klidně přijedou autem ve 3/4 na 8 večer k rybníku (pardon jezeru), svlečou se do plavek, případně vylezou z auta rovnou v županu a plavkách a jdou se koupat. Švédské děti do vody vletí bez rozmyslu a bez předchozího ošplouchnutí s rozběhem rovnou z mola. Středoevropský horal to z povzdálí pozoruje nevěřícně zachumlán do své péřové bundy nejlépe z tepla vyhřáté autosedačky :)
  • aby řidiči věděli, že mají přizpůsobit rychlost svého vozu případnému pohybu dětí na silnici, jsou na to upozorněni zaparkovanou dětskou tříkolkou s reflexní vestou na řidítkách před bránou domu.
  • všude mají Švédi uklizeno, posekáno, upraveno... ale nikdo tady na tom nemaká, nikoho jsme neviděli provozovat jakoukoliv činnost vedoucí k takovémuto výsledku
  • frčí tady minigolf
  • když se Švéd rozhodne, že půjde na procházku, sedne do auta, dojede k nejbližší (možná i vzdálenější) přírodní rezervaci, NP ... (oplocenému kusu divé přírody) a jde. Pokud se náhodou stane, že přijede na parkoviště a v tu chvíli začně pršet, Švéda to nezaskočí, on přijel na procházku, tak jde

Byli jste ve Švédsku a máte nějaké vlastní poznatky a kuriozitky?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentář moc díky!!