pátek 29. června 2018

NOCLEH NA HRADĚ HELFENBURK

Nejlepší věci jsou zadarmo a nejlepší akce ty spontánní!



Přišla zpráva od Lenky, že jede do Čech na služebku a že by nás ráda viděla. Nejlepší by byl hnedle první víkend po příletu... My na ten víkend program zatím neměli, takže značka ideál. Ale co podniknout? Chvíli jsem bádala, vymýšlela, jak potáhneme Matěje nocí na východ slunce u Sněžky (tak možná někdy příště), až jsem si vzpomněla na  jednu fotku na FB na téma nocleh na hradě Helfenburk. Jala jsem se tedy googlit bližší informace. Záhy jsem díky intermetu zjistila, že hrady Helfenburk jsou u nás dva. Jeden u Bavorova, druhý u Úštěka. Hledám nějaké informace o povoleném nocování na hradě a nacházím u obou hradů shodnou informaci "po domluvě je možné přenocovat". Zjišťuji, že ten Helfenburk, co mě inspiroval, byl u Bavorova, proto se my vydáme na ten u Úštěka! 

Emailuju jak divá a trochu jako v pohádce o kohoutkovi a slepičce se dostávám pomalu ale JISTĚ k tomu správnému kontaktu! Máme to potvrzené, můžeme na hradě zakempit!

V sobotu ráno čekáme na Lenku, co k nám jede rovnou z letiště, z kufru si u nás přebalí do krosny pár potřebných věcí a už pelášíme na vlak! Na hlaváku se k nám přidávají jičínští a náš velečundr může začít!

Očekávali jsme, že Úštěk bude jen tak nějaká obyčejná vesnice, ale ono je to docela malebné městečko, kde se navíc chystá natáčení nějakého filmařského počinu z doby protektorátní, prvorepublikové, či jinak hodně retro, takže výlohy jsou nazdobené dobovými nápisy a dekoracemi. V pivnici se možnosti najíst nedočkáme, zato ochota pana číšníka je přímo omračující, takže měníme lokál a hnedle vedle Čertovny (tedy muzea čertů) se nacpem v picérce až k prasknutí!







Na hrad je to asi 6km. Jdeme nejdřív po silnici, pak po lesní cestě a stále to vůbec nevypadá, že by tu někde nějaký hrad mohl být. Až v poslední zatáčce se nám konečně ukáže a je to docela kus hradu!







Stany si stavíme podél hradní zdi s výhledem na věž! Ve věži by se dalo i nocovat, ale tam už to obsadila skupinka skautíků. Spolek, co se o hrad už přes 50let stará, tu má vždycky někoho "ve službě", kdo se stará o oheň a o návštěvníky. Během večerního posezení zasnubujeme Lenku s "hradním pánem" a dozvídáme se, že i Helfenburk (nebo taky Hrádek) má svého ducha Konráda! 








Ten  nás naštěstí v noci nenavštívil a možná nad hradem podržel i deštník, protože všechen ten nečas a průtrže mračen, co byly nad zbytkem republiky, se nám zcela vyhnuly.

Ráno se nám protáhne do poledne, kdy opouštíme hrad a cestou přes Ostré se zastávkou na oběd ve Výletní kavárně pod Kalvárií, se vracíme do Úštěka na vlak. Za námi (nejspíš na hradě) bouří a obloha zlověstně temná, ale na nás nepadne ani kapka!




Nějaký tip, na kterém hradě se dá taky stanovat?? 


INFORMAČNĚ TECHNICKÉ OKÉNKO:

Zřícenina hradu Helfenburk

mapa: tady
GPS: N 50°34.75348', E 14°23.03160'
info o hradu: tady
nocování: hrad spravuje spolek Hrádek, případný kontakt poskytnou na IC v Úštěku mk.ustek@tiscali.cz

1 komentář:

Za komentář moc díky!!