čtvrtek 15. listopadu 2018

TENKRÁT NA NZ: Pohádka se špatným začátkem

15.11.2010 21:09


Nový pracovní týden začal velice „optimisticky“… Kapky na okně znamenaly propršenou noc a to značilo vcelku velkou jistotu toho, že bude na poli pěkně bahnivě. Venku taky žádná hicna. Pole naštěstí nevypadalo na zbývajících 15 hektarů nebo kolik, možná jen na den práce, ale začátek byl zarostlý a zaplevelený až hanba. A naše holky motyky, co jsme je včera slavnostně pojmenovali na Květu (Terezčina) a Máňu (Tomáškova), byly ukrutně tupý. Takže jsme se tam zanořili do tý přeukrutný džungle přerostlého plevele a kutali a kutali….




Když tu se nám minimálně pro tento týden (ťuk ťuk ťuk) změnil zcela náš život!!! (Zní to dost dramaticky a nadneseně, ale nemůžu si pomoct, protože to, kde jsme se octli, to je jako nebe a dudy, z pekla do nebe, obrat o 180°)!!!! Glen za námi došel a oznámil nám (nám, jen nám dvěma!!!!!!!), že pro nás má jiný džob, ať zahodíme Květu s Máňou a nastartujem Egona. Dovezl nás na farmu, kde farmářovou hlavní obživou je kompost a druhotně pěstování kiwi. A právě to je teď naše práce. Chris (farmář) pěstoval vždycky jen zelený kiwi a teď si narouboval nějakou odrůdu kiwi zlatého a to se upíná úplně jinak než to zelený a on z toho byl trochu vykulen a nevěděl ještě pořádně, jak na to a my mu tu jsme k ruce. Ještě tu má dalšího dědulu Johna a maorskou pracovní sílu Malcolma. Toť vše. Oba dědulové jsou děsně nadšení veselí mužíci, co se nás pořád vyptávají na něco o Československu (občas si i vzpomenou, že už to není Československo), nebo o nás. Naše práce spočívá v tom, že na dráty natažený nad pařezy kiwi s naroubovanými větývkami nacvakáme plastový háčky, následně se na prostřední drát přivážou trsy provázků, které se rozpletou a nacvakají k háčkům. Tenhle prostřední drát se pak zvedne pomocí latí a špagátky se vypnou, takže se vlastně vytvoří něco jako konstrukce stanu. Takže žádná dřina!!

Jediná vada na kráse je kreativní přístup domorodých pěstitelů, u kterého postrádáme praktičnost… 

Ale my jsme tady od pracování a ne od myšlení, takže co, že??

V době první svačinky nám Chris uvařil čajík (nebo kafčo), nabídl sušenky, povídali si s námi… K obědu jsme jukli na telku, k odpolední sváče byl zas čajík a zase sušenky!!!











Bydlet můžeme tady na farmě, abychom nemuseli nikam jezdit, takže jsme zaparkovali mezi traktory (z každého okna Egonka vidíme jiný traktor a ještě dalších tak 15 je mimo dohled. (Tom se rozhodl, že až se bude nudit, tak je všechny spočítá). Můžeme tady na záchod a až nám to Chris dohodne u chlapíka, co tady má příbytek, můžeme se i osprchnout! Před chvílí se tu Chris znovu objevil (už v civilu a vyvoněný) a přivezl nám rychlovarku i s vodou a až k autu natáhl prodlužku, abychom měli horkou vodu!!!

Takže abych to shrnula….. Máme se tu jako prasata v žitě a nějak tomu nemůžeme uvěřit, že za to ještě dostaneme zaplaceno!! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentář moc díky!!