úterý 21. května 2019

Z HÁJEMSTVÍ LESEM K LESU KRÁLOVSTVÍ

Přehradu Les Království u Dvora Králové jsem si vždycky pletla s přehradou ve Špindlu. Když už jsem si je nepletla, viděla jsem fotky této přehrady na všech těch internetech, jak tam každý asi jen kromě nás už byl. Tak tam přece nepojedem s davem, ne??  Ale pak jsem zabádala a v okolí vybádala i jiné zajímavostě, o kterých se už nikdo nezmiňuje a bylo rozhodnuto. Jedem si ty věžičky vyblejsknout taky.


Přifrčeli jsme po rally výmoly do Hájemství. Tam vybudovali Lesy ČR dětské naučné hřiště o lese. Prolézačky? Jsou tam, ale jsou zcela přírodní. Stromy a větve, vydlabané kmeny... Prolézat, přelézat, podlézat (ale pak se narovnat..), přeskakovat.. V parku se nachází i všechny stromy z keltského horoskopu, takže si tam každý může vypátrat a prozkoumat ten svůj strom a vyhodnotit, jak ten popisek odpovídá realitě nebo ne. Uprostřed stojí obrovský altán s ohništěm, ve vydlabeném kmínku stromu můžete poslat kuličku a čekat, jestli dojede až na konec a tak... 



 











Posvačili jsme obědové housky a kus bábovky, nasadili Matějovi helmu a vyrazili po modré směr přehrada. Cesta vede lesem, skoro se neklikatí a jen rozděluje les na dvě poloviny. Nikde ani noha, les voněl, včely bzučely jak bláznivý, cesta lehce z kopečka, Matěj trénoval používání brzdy na řidítkách. Od Hájemství k přehradě vede i naučná stezka se sedmi zastávkami, kde jsme otáčeli obrázky zvířátek, hádali stopy, houby, stromky... U Huberta jsme hledali kešku a našli!









Poslední úsek modré za hlavní silnicí už vede lesem a až na kratičkou pasáž nad přehradou se dal krásně na odrážedle sjet a z Matěje byl hned trailový biker. Sjel si první "skálu", hopsal přes kořeny.





U přehrady se teprve začaly hemžit davy lidí. My jsme se na občerstvovačku nechali nalákat do Štěrbovy vily, protože venku mají pískoviště, venkovní deskovky (člobrdo, šachy...), hamaky a domácí pívo jménem Emil a František :)






Cesta zpátky byla zcela stejná a do kopce... ale Tom byl připraven. Připojil Matějovi tažné zařízení a jelo se!! :) Nahoře u auta v Hájemství na hřišti jsme byli raz a dva ("Tatínku, zastav! Svědí mě ruka.... noha... tvář.... nos.... pusa.... musím se vydýchat...."), vyvalili se na deku k pikniku, pokusili se naučit Matěje hru na schovku (trochu neúspěšně) a jeli spokojeně dom!





---------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRAKTICKÉ OKÉNKO

délka: cca 9km (tam i zpátky)
parkování: Hájemství u lesního parku (zdarma)
terén: pro odrážedlo nebo kočárek z 95% vhodné. (kočárek může poslední úsek objet po silnici)

mapa:



2 komentáře:

  1. Paráda! Dík za tip, v létě se chystáme na pár dní do Safari kempu ve Dvoře Králové, tak bychom se do Hájemství mohli zajet podívat. Na přehradě jsme byli, když byl Junior ještě v bříšku a moc se nám líbila. Juniora ale lesní prolézačky určitě zaujmou víc než architektura :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi jo :) To hřiště bylo fakt super. Hlavně klídeček, nikde nikdo a ta prochajda lesem byla taky parádní! Jsem zvědavá na dojmy z kempu ze safari!!

      Vymazat

Za komentář moc díky!!