středa 15. května 2019

JESKYŇÁŘEM SNADNO A RYCHLE - SVITAVA

... aneb i dětský výlet může dospělce fakt nadchnout!!

 

Vyčíhla jsem si všemožné typy na výlety, zanesla je do mapy, přednesla rodinné radě a ani jsem nečekela, že by přišel takhle jasný a hlavně rychlý verdikt... Do jeskyní!

Tak jsme jeli. Nabalili jsme svačinku, pláštěnky (tentokrát skutečně poctivě všichni) a čelovky!! Tom se těšil do jeskyní a na zmrzlinu v Mimoni, kde teď na zapadlém sídlišti v ještě zapadlejší cukrárně míchá paní ze Stráže pod Ralskem své pověstné zmrzky všemožných příchutí! Na rozdíl od Stráže tam nebyla ani noha a čekat musela obsluhující slečna na nás, než si ráčíme vybrat, než my, až na nás po hodině přijde řada, jako tomu ve Stráži obvykle je.

Ne, nejsme až tak strašní rodičové, my jsme mu tu zmrzku fakt chtěli dopřát, ale ne, mladý pán má radši jen kornoutek a ke štěstí mu to stačí!! :)



Zaparkli jsme ve Svitavě a vydali se na průzkum... 

A  dál čtěte formou malého kinderprůvodce, protože jsem to sepsala pro blog www.sdetmivbaglu.cz a jinak už se mi to psát nechce :)

Výletní okruh má cca 4km. Poslední návratovou část je možné trochu protáhnout lesem, pak je to cca 5km. Jako výchozí bod můžete zvolit vesničku Svitava (cca 5km od Cvikova, 9km od Zákup). Před tenisovými kurty je malý plácek vhodný pro zaparkování. Hned za tenisovými kurty odbočuje cesta v louce ze silnice k potoku Svitavka.





Tato cesta nemá turistické značení, ale v mapách ji najdete. Je tam klasická čárkovaná. V reálu je to široká cesta bez výrazných výškových změn.  První jeskyni najdete po ca 800m, je to jen taková jeskyňka na rozehřátí, ty větší pecky teprve přijdou.






Za dalších 600m dojdete k bývalému jezu Svitavky vytesanému do skály. Ten se dal patrně přehradit a voda se tak vehnala do náhonu. A do tohoto náhonu se můžete jít mrknout. Teď už se čelovky budou hodit. K vstupu do náhonu se dostanete, když za jezem slezete po kameni k potoku. Tam už na vás bude čekat vstup do tunelu, jenž vás zavede až  k vodě nad jezem. U jezu najdete i jeskyňku s mnoha vstupy a tábořiště s maličkou plážičkou u vody.









Jestli jste se už teď objevitelsky nadchli, pospěšte ještě asi 100m a na levé straně od cesty vlezte do vstupu do tunelu, rozsviťte čelovky a baterky a bádejte! Právě jste vstoupili do asi 200m dlouhého podzemního tunelu, který býval náhonem. Zhruba uprostřed můžete z tunelu vystoupit ven skrz obrovskou jeskyni, nebo pokračovat dál. Z náhonu vyjdete po schůdcích mezi skálou ven. Odvážní malí průzkumníci můžou pokračovat nízkým tunelem dál. Vyzvednete si je za silnicí, pod kterou tunel vede.








O 200m dále se nachází Pekelné doly – oblíbené místo motorkářů, kteří zde mohou uvnitř v jeskyních parkovat i prohánět své stroje, i místo pro ty, co potřebují i během roku svým dítkám připomenout instituci pekelnou. Nachází se zde i rychlé občerstvení, vstupné je 50Kč.





Vrátíte-li se po silnici zpátky směrem na Svitavu (po žluté turistické), po 400m hned za mostem přes Svitavku objevíte další jeskyně Pusté kostely - další prostory pro peklo jako stvořené tentokrát však bez pekelných dekorací.





Po silnici můžete dál pokračovat už zpět až do Svitavy, nebo hned ca po 100m odbočit ostře vlevo do kopečka a po pěšince se nechat dovést až k Medvědímu campu. Trampské a tábornické duše budou nadšené a nejeden z vás zatouží přijít znovu tentokrát se spacákem a ustlat si na slámě v jedné z jeskyní, povečeřet u ohýnku a u toho poslouchat zurčení potůčku.



  









Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentář moc díky!!