pátek 23. července 2021

ALBÁNIE PRAKTICKY PO HÁJKOVSKU

 Třeba to někomu pomůže, tak tady to je...
 


 
 CESTA TAM

... cesta tam je celkem daleká.

 

  • COVID -  Kvůli covidovým pravidlům a požadavkům jednotlivých evropských států jsme volili cestu (začátkem června 2021) přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko a Severní Makedonii. Pro tranzit těmito státy nebyl třeba žádný test ani důkaz o testování. V době naší cesty navíc Maďarsko bylo součástí určité dohody, kdy naši občané mohli po Maďarsku pohodlně cestovat i pobývat. Proto jsme volili přespání na cestě v Maďarsku.

    Srbsko mělo oficiálně 12hodin na tranzit. Z doslechu víme, že to     Srbové neřeší a když si někdo na pohodu přenocoval, nebo pobyl        dokonce 2 dny, nikdo to neřešil. My to nezkoušeli.

    Severní Makedonie nevyžadovala test ani pro pobyt.

  •  MÝTO -  pro Slovensko a Maďarsko jsme zakoupili známku online (575+563Kč), v Srbsku a Makedonii jsme platili na mýtnicích (kartou - 1210Kč celkem)
  • HRANICE - přechod přes hranice tak byl stran covidu zcela bezproblémový, nikoho nic nezajímalo. Všude jsme ukazovali jen občanky, případně techničák a zelenou kartu. Makedonský celník na hranicích s Albánií si řekl o české pivo.


PENÍZE

Ještě v Čechách jsme si směnili eura, která jsme v Albánii vyměnili za jejich místní měnu LEK. Neměl by být problém platit i eury, ale tak nějak nám přišlo, že v místní měně máme menší šanci být trochu ošizeni. Platba kartou je celkem ojedinělý jev. Dá se aplikovat na některých benzinkách a ve větších supermarketech, jinak pěkně hotovost. Bankomaty jsou. Ve městech je třeba je hledat v bankomatových čtvrtích :) (to je vedle nábytkové čtvrti)


TELEFONY, INTERNET

Albánie není součástí EU, proto se na nás vztahují roamingové ceny. Nejjednodušší je zakoupit místní simkartu. My si koupili ALB Telecom za cca 10eur, kde bylo 16GB dat. Za tři týdny jsme prosurfovali maximálně 5GB. K zakoupení je potřeba osobní doklad (pas, občanka). Dost lidí si kupuje i Vodafone, ceny a počet dat obdobné.

 

POJIŠTĚNÍ

Pojištění celé rodiny a připojištění auta na skoro 4 týdny - 2225Kč

 

NAVIGACE CESTOU - mapy.cz 

 

CESTA ZPĚT

Pro cestu zpět nám to vyšlo nejlépe přes Kosovo. Do 1.7.2021 platila povinost zaplatit si na hranicích povinné ručení (15eur). Nicméně, my už neměli ani eura ani LEK a platba kartou nebyla možná. S tím, že jedeme tranzit, nám pán řekl "Take care, bro!" :) Ale asi jsme měli prostě zrovna kliku. Někoho údajně bez zaplacení nechtěli pustit.

Tranzit přes Kosovo je podmíněn třemi hodinami. Vím, že někomu byl vystaven doklad o tranzitu, my nedostali nic.

Pokud cestujete do Srbska z Kosova, ale do Kosova jste nevstoupili ze Srbska, považuje to Srbsko za neoprávněný vstup do země. Elegantně se tato skutečnost dá obejít tak, že budete cestovat na občanský průkaz, kam není možné vrazit žádné razítko jako důkaz o vašem pohybu... 

 

CENY KEMPŮ

Byli jsme pouze ve třech. Ceny se pohybovaly od 10-15eur na noc (celá rodina včetně auta, vody, elektřiny - kterou my nepotřebovali).

 

KOLIK JSME NAJELI...

Za tři týdny jsme včetně cesty tam a zpět najeli 4675km. Spotřeba byla na území Albánie poněkud vyšší. Když Tom asi po dvou týdnech zařadil rychlost 5, byl naprosto uchvácen! O šestce ani nemluvě. 2ka, 3ka max :)

TANKOVÁNÍ

Pumpy jsou na každém rohu. Malé, velmi malé, velké, profláklé značky i značky skoro vypadající jako ty profláklé, nebo taky úplně neznámé. Ceny jsou uváděny v eurech. Cena není úplně nejnižší, resp. nebyla levnější než v Čechách. My si vybírali pumpy, kde byla naděje, že by se dalo platit kartou.

 

NÁKUPY

Malých marketů (velikosti večerky) je všude dost. Větší obchody jsou ve větších městech. Spar, Big market a jiné. Zboží se hodně dováží z Itálie. V Tiraně v obřím nákupáku je megaobrovský SPAR, co dýchne velmi západním duchem.

Ovoce a zelenina nejlepší od silnice od malých zemědělců. Čerstvá, levná, dobrá a patrně BIO. A skoro všude.

 

2 komentáře:

  1. Hugo Cestovatel :)15. srpna 2021 v 18:05

    Máme Balkán sjetý pod stanem. Za sebe říkám, že je to nejlepší část Evropy. Hlavně jsem si zamiloval tamější kuchyni a lidi, kteří jsou sice na první pohled hodně prchliví, ale když zjistí, že jim od vás nic nehrozí, tak jsou to nejlepší společníci. Bydlíme tam buď právě u nich nebo pod stanem, třeba i u nich na loukách nebo tak. Prostě pohodka a skvělý relax. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt super článek. Taky jsme byli v Albánii dodávkou. Jen teda před jízdou doporučuji všem udělat v pneuservisu nebo klasickém autoservisu test tlumičů. Kvalita některých silnic je fakt pochybná a dobré nápravy a tlumící zařízení vám ušetří hodně nervů. Známému takhle prasklo celé rameno od nápravy. No, je to fakt lahoda, řešit tohle v sedm večer v sobotu uprostřed ničeho ve státě, kde vám rozumí tak deset lidí. :D

    OdpovědětVymazat

Za komentář moc díky!!