čtvrtek 23. února 2017

RECENZE: VÝBĚR DĚTSKÉ KROSNY ... aneb není to jako práce s buzolou, děti!

Matýsek oslavil první narozeniny, jaro klepe na dveře (aspoň tady dole v nížině), takže jasný impulz k tomu, aby se rodičové ponořili do hlubin internetu, z kasičky vysypali potřebný velký peníz a vybrali vhodné nosidlo pro další společná dobrodrůža. Na trhu pořádných dětských krosen (nosičů, sedaček chcete-li) zase tolik není. Ceny jsou u většiny celkem astronomické. Takže ten výběr asi nebude až tak těžký, ne?? Joooo, chyba lávky. Máme za sebou první kolo výběrového řízení a nejsme o moc moudřejší než před ním.

Ono je super přečíst si všechny ty recenze, udělat si vlastní představu o kompromisu kvality a ceny, vybrat si dle internetu favorita…. Ale pak přijde realita v podobě osobní zkoušky. Sedí, nesedí a je to, ne? Jo, ale jen v případě klasické krosny. Sedí mámě? Sedí tátovi? Sedí se v ní dobře Matějovi? Ha!! Už tři nároční uživatelé…..Sáfra!!  To bude oříšek!

zdroj: Deuter, Osprey, Corazon, Thule


Rozhodli jsme se omrknout a ozkoušet tyhle krosny – Osprey Poco (případně Poco Plus), Corazon Panda, Thule Sampling (Elite), Deuter, Little Life a Vaude. Nutno říct na začátek, že jsme chtěli jít proti proudu a vybrat něco jiného než Deuter, který každý velebí a každý má. Proto jsme od počátku fandili Osprey a českému Corazonu. A báli jsme se, že nám nezbude nic jiného než vybrat Deuter, protože to je prostě fenomém…  Ale asi ne :)


OSPREY POCO


Osprey Poco byla první krosna, co jsme zkusili. Přes to, že paní prodavačka nám Osprey podávala s určitými výhradami k této krosně (zejména k prostoru a pohodlí dítěte), padla nám krosna na záda jak prdel na hrnec, jak se říká. Mně i Tomovi. Síť v prostoru zad se krásně obepnula kolem páteře i bederních faldů. Krosnička sama o sobě byla krásně lehoučká. Je fakt, že to je ta nejlevnější varianta, tudíž má i nejmíň úložného prostoru, proto i nejmíň kilo. Paní prodavačka poukazovala na tuhost chlopní z boku dítěte (rozhodně není možné dítko do krosny umístit bokem) a celkově užší prostor pro dítko uvnitř. Co mě chybí, to je opěrka hlavy zezadu i prostor k opření hlavičky v případě spánku vepředu. Závěr z prvního zkoušení této krosny je ten, že kompfort nosiče super, komfort dítěte nic moc. Ale rozhodli jsme se dát Osprey krosnám ještě šanci, neb jsme možná ne dostatečně prozkoumali všechny možnosti usazení dítka.  Navíc jsou teď na trhu ještě krosny Poco AG, Poco Plus AG (a samozřejmě i Premium, ale to asi pro nás není hledanou alternativou). Modely AG mají jiný zádový systém, zlepšený bok krosny a bederní pásy a zvýšenou opěrku hlavy. 

Nicméně právě díky "zlepšenému" systému bederních pásů jsme krosny AG zavrhli. Tomovi seděla parádně. Mně a mým dámštějším tvarům ne. Bederní popruhy by padly skvěle na postavu typu válec. Popruhy jsou vyztužené a zejména spodní část bederáku se do rozšiřujícího se boku nepříjemně zařezává a opravdu to skoro až bolí i jen při vyzkoušení.(A to opravdu nemám žádné proporce Věstonické Venuše, moje boky se oproti pasu příliš nerozšiřují).

zdroj: Google, Osprey



DEUTER II, III


Deuter jsme nechtěli. Je to král mezi výrobci batohů a všichni nám dětské krosny jen vychvalují, a proto jsme na truc nechtěli jít s davem. Ten strach, že nám nic jiného na záda nepadne a my budeme muset mít taky Deuter … ááááá :) Ten strach byl naštěstí zbytečný. Až nás překvapilo, jak nám vlajková loď dětských Deuter krosen Deuter Kid Comfort III na zádech vůbec nesedí!! Navíc po nasazení Deutera až po Osprey Poco se nám zdálo, jako by si Matěj s sebou do krosničky přibalil asi tak 3 cihly. Ať jsem štelovala, jak jsem štělovala, nebylo to na zádech ono a krosna mě spíš převažovala. A to je Matěj zatím prcek. Až naroste a bude se tam ještě mrskat… Hodně nás to překvapilo. Ani Tomovi neseděla na zádech nic moc. A to jsou jeho záda o dost větší než ta moje. Matýskovi uvnitř naopak asi nic nechybělo. Sezení, upoutání, vysoká opěrka hlavy, možnost opřít hlavu trochu i vepředu.

Zkusili jsme i Deuter II. Je zajímavé, že i přes to, že se zádový systém zdál stejný, mně relativně sedla. Asi zde skutečně hraje roli výška samotné krosny. Dvojka nemá integrovanou stříšku - tedy menší opěrku, tudíž je celkově nižší. Tomovi však žádnou slast na zádech nepůsobila. Ve srovnání s Osprey byla i tato krosna výrazně těžší. Pro Matýska komfort uvnitř asi jako u III. Zatím je maličký, takže opěrka hlavy u II stačila.

Deuter Kid Comfort II, zdroj: Deuter
 
Deter Kid Comfort III, zdroj: Deuter


LITTLE LIFE


Výše zmíněné krosny jsme ozkoušeli v obchodě Pro malé dobrodruhy. Paní prodavačky byly moc ochotné a milé!! V nabídce krosen má tento obchod na Florenci i krosničky Little Life. Původně jsme je už podle obrázku zavrhli, ale když už jsme tam byli, šoupli jsme Matěje i do těchto krosniček. Závěr? Neberem! Možná tak na krátký přenos dítka dobré, ale na výlet ani náhodou. Model Freedom měl moc široké popruhy, které řezaly do podpaždí, a přezka pro poštelování délky zad je umístěna tak nešťastně, že pokud si krosnu utáhnete pěkně na těsno na záda, akorát vás dost silně tlačí do páteře v oblasti kříže. Model Adventurer byl trochu lepší, ale žádný velký komfort. Oproti tomu komfort pro Matýska se zdál být dostačující. Zajímavým prvkem krosen Little Life bylo „zašlapávadlo“ – prostor pro špičku boty na spodku zádového systému. Při vyndávání dítěte z krosny tak je možné krosnu nohou přidržet. Toto zašlapávadlo je ale na úkor zavazadlového prostoru. Krosničky by měly být samostojné, avšak ani na rovném povrchu v prodejně jsme je neshledaly příliš stabilní.

Adventurer, Freedom, zdroj: Little Life




Pro ozkoušení dalších krosniček jsme se přesunuli do Vysočan do prodejny Dětský ráj.



CORAZON PANDA                         


Na českou krosnu Panda od Corazonu jsme byli hodně zvědaví. Na internetu má jen pozitivní recenze. Kvalitou přirovnávaná k Deuteru II s cenou pomalu o polovinu nižší než dotyčný Deuter. Krosnička je lehká. Působím decentním dojmem. Polstrování na ramenních, bederních popruzích a v zádové části je takové „nafouklé“ měkoučké na rozdíl od ostatních krosen. Na zádech mně seděla hnedle pěkně. Tomáš si musel poštelovat nejdříve velikost a pak prohlásil, že se to dá. Pro Matýska to uvnitř vypadá pěkně. Kladně hodnotím vyšší opěrku hlavy vepředu – s medvídkem pandou, i prostor pro opření hlavy vzadu. Zaujaly nás velké kapsy na bederních popruzích. Trošku obavy bych možná měla z užších ramenních popruhů, které mně navíc šly hodně přes prsa, jestli se časem a s roustoucí váhou nákladu nevymačkají a nebudou řezat. Pandě nelze asi nic moc vytknout. Avšak v porovnání (asi spíš jen) s materiály použitými na ostatních krosnách (Osprey, Thule) působí trochu levněji (což však cenově naprosto odpovídá, takže co bychom tedy vlastně chtěli, že?). Věřím, že kvalita zpracování a pečlivost bude srovnatelná.

zdroj: Corazon



THULE SAPLING ELITE


Předposlední krosnou, kterou jsme vyzkoušeli byla Thule Sapling Elite (dražší verze s odepínacím batůžkem). Pro nás by byla asi zbytečně drahá, brali bychom spíše levnější variantu Thule Sapling, ale ta nebyla na skladě, tudíž k ozkoušení. Hned na první pohled působí Thule hodně profesionálně. Možná to je tím, že Deuter III už je okoukaná, ale pokud má být nějaká krosna takovým tím Mercedesem mezi Trabanty, představovala bych si, že to bude tohle Thule. První dojem po nasazení pro mě byl trochu zvláštní. Polstrování je úplně jiného typu a stylu než u Pandy. Thule má popruhy jakoby z neoprenu, jsou tuhé jak na popruhách, tak na zádech. Panda nabízí spíš takové měkoučké polštářky. Ale po chvilce se na to dá zvyknout v pohodě. Jinak krosna i přes to, jak je veliká a taková mocná, krásně na zádech drží a nijak není znát ten váhový rozdíl oproti lehoučké Pandě. Matýskovi se uvnitř taky líbilo a veškeré poutání, sezení a tak vypadá pěkně. V zadní části je krosna zvýšená, takže bude chvíli nabízet opěru pro hlavu. Zdálo by se značka ideál, až na jedno ALE! Zcela tady chybí jakákoliv opora pro hlavu vpředu. Ani náznak. Když jsme měli Matěje posazeného hodně dole (tedy ne tak, jak by správně měl být =  s bradou nad krosnou), mohl by si případně hlavičku krásně opřít, kdyby usnul (soudíme podle toho, jak jim krosnu v obchodě důkladně poslintal :) ), ale pokud bude sedět, jak má, můžeme spolu hrát skoro pořád „berany, berany“. Četla jsem různé zahraniční recenze a nikdo toto nezmínil. Asi to nikomu nevadí, ale mně asi docela dost… A věc druhá, co kazila jinak dobrý dojem z této krosny, to byla šířka sedátka pro dítě. Thule má sedátko ze všech krosen jednoznačně nejužší. Poučená pravidly ergonomického nošení jsem tedy značně váhala, zda-li to nebude s rostoucí váhou dítěte spíše nepohodlné a stehna odkrvující. Tak co teď?

Thule Sapling Elite, zdroj: Thule
Thule Sapling, zdroj: Thule



 VAUDE SHUTTLE COMFORT


Když jsme se stále nemohli rozhodnout, kterou z výše zmíněných krosen vybrat, nabízelo se poslední řešení. Zkusit ještě zalovit v neprobádaných vodách. Krosny Vaude jsou německé a nepatří mezi levné. V základu je krosna celkem nevybavená a je třeba ji dovybavit příslušenstvím, které už tak vysokou cenu za krosnu ještě výrazně navýší. Objevili jsme však zcela novou krosnu Vaude Shuttel Comfort na bazaru za přijatelný peníz. Krosna se vzhledově řadí mezi bytelné a kvalitně vypadající výrobky. Na zádech sedí dobře, bederní popruhy jsou příjemné, i když provedením spíše tvrdší jako u Thule. Posez dítěte hodnotím kladně. Sedátko je široké, tudíž by se dítku nemělo zařezávat při delším sezení do stehen nebo zadku. Krosna je vybavena polohovatelnými třmeny. Opěrka hlavy zezadu je vcelku vysoká, navíc je možné dokoupit si opěrný "límec", který by měl pomoct udržet dítěti hlavu rovně. Vepředu je opěrka hlavy nižší než třeba u Pandy, ale stále trošku výš než u Thule. Je možné dokoupit pratelný polštářek. Krosna má dostatek úložných prostor ve spodní kapse krosny i ve vrchní. Chybí zde kapsa pro rezervoár na vodu. Stříška proti slunci není integrovaná, je třeba ji vyndat ze spodní kapsy krosny a nasadit nahoru na krosnu nad dítě. To asi může být trochu komplikované, pokud máte v dolní kapse plně naloženo.

Vaude Shuttle Comfort, zdroj: Vaude


Tato krosna se nakonec stala naším vítězem. Z tabulky níže ji asi jako nejideálnější nevyhodnotíte,ale to, co jsme potřebovali, aby splňovala přijatelným způsobem, to splňuje. Detailní recenzi přímo této krosny po roce a půl používání najdete zde.


Osprey Poco
Osprey Poco Plus AG
Deuter II
Deuter III
Corazon Panda
Thule Sapling Elite
Thule Sapling
Vaude Shuttle Cofort
cena (Heureka, 22.2.2017)
od 3990Kč
od 7489Kč
od 5304Kč
od 6497Kč
od 3350Kč
od 7590Kč
od 5999Kč
od 6760Kč
objem
11l
16l
16l
18l
?
cca 35l
14l
25l
nosnost
22kg
22kg
22kg
22kg
20kg
22kg
22kg
22kg
hmotnost
2700g
3480g
3250g
3500g
2800g
3600g
3300g
3100g
rozměry
69x33x31 cm
73x38x33cm
72x43x34 cm
80x43x34 cm
63x26x33 cm
35x31x73 cm
35x31x73 cm
72x35x41cm

kompatibilita s vodním vakem
ano, zadní kapsa
ano, zadní kapsa
ano (z boku kapsa na zip)
ano
ano
ano
ano
ne
třmeny
ano
ano
ano
ano
ne
cca 300Kč
ano
ano
ano
stříška proti slunci
ne
299Kč
ano (vestavěná)
ne
cca 600Kč
ano
(vestavěná)
ano
ano
ano
ano
pláštěnka
ne
499Kč
ano
ne
od 550Kč
(pouze se stříškou)
ne
od 550Kč
ne
cca 500Kč
ne
750Kč
ne
750Kč
ne
od 686Kč
opora hlavy vzadu
nízká, spíš ne
?
spíše ano
ano
spíše ano
ano
ano
ano,
 možnost dokoupiti opěrný límec (cca330Kč)
opora pro hlavu vepředu
nízká, spíš ne
?
nízká, polštářek
nízká, polštářek
ano
spíš ne
spíš ne
nízká, polštářek je možný dokoupit (412Kč)

+
pohodlí nosiče (perfektně padne na záda)
nízká hmotnost


komfort pro dítě
uchycení třmenů z vrchu -  dá se poštělovat i pro kratší nožičky
integrovaná stříška
vysoká opěra hlavy
zrcátko
opěrka hlavy vpředu
lehká, skladná
nízká cena
opěra hlavy vzadu
bytelná, kvalitní
pohodlí nosiče, komfortní posez pro dítě – široké sezení
-
tuhá konstrukce kolem dítěte
malá opěra hlavy (vpředu i vzadu)
pouze 11l úložný prostor
robustní-pocit že je těžká
nesedí zrovna přesvědčivě
nesedí na zádech (převažuje)
vyšší váha
vysoká cena
třmeny nejsou v ceně (ale levné)
stříška – (moc) jednoduché uchycení?
vysoká cena
nízká (žádná) opěrka hlavy vpředu
velká
komplikovanější uložení stříšky, pro použití pláštěnky nutnost mít stříšku, vysoká cena, vysoká cena příslušenství


4 komentáře:

  1. Určitě ještě pročtu podrobněji, nicméně my už máme stejně koupeno, takže spíš ze zvědavosti. Pořídili jsme Little Life Explorer S2 a zatím jsme spokojeni. Na větší výlet se teprve chystáme, ale při testování v okolí domova to vypadalo dobře pro dítě i pro nosiče :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohu se zeptat, když jste vyzkoušeli tolik typů a jeden asi pravidelně používáte...
    Máme půjčenou krosnu (který ve srovnání není) a dítko se naklání tělem na jednu stranu. Je malé, nemá z toho rozum. Na krosně se zdá není možnost, jak to vyřešit "za dítě". Kromě toho, že dítko špatně sedí a má to vliv na jeho tělo, tak vychyluje celé těžiště, což má vliv na zhoršený tok krve v ruce šerpy.
    Jakou máte v tomto směru zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, nějak mě to neupozornilo ;) Přehnané naklánění do stran jsme řešili kompletním dotažením jak popruhů dítěte, tak bočních stran krosny. Naše krosna má navíc takový límec za krkem, co pomáhá držet krk, aby se právě hlava neskulila úplně do strany. Vím, že někdo si třeba pomáhá takovým tím polštářkem za krk do auta/letadla ve tvaru U. Jinak je třeba asi trochu s vychylováním těžiště počítat :D Když se nám začalo vychylovat 18kg hmoty (která už trochu rozumu mít mohla), odložili jsme krosnu ;)

      Vymazat

Za komentář moc díky!!