čtvrtek 26. července 2018

VYSOČINA - VÍKEND "LAST MINUTE"

Občas to plánování, kam pojedeme, trochu bolí. Mozek změkne, chybí inspirace, nápad, nadšení... Ano, i to se mi někdy přihodí! Horší je, že s tím Tom většinou nepočítá a rozmazlen komfortem naservírovaných naplánovaných výletů, většinou není schopen na můj plánovací výpadek reagovat. Takže se i nám může stát, že prozevlíme víkend doma, nešťastně nevíme co s námi samými a přejeme si, aby už bylo po...



Na minulý víkend však Tom plán měl, proto jsem se zaradovala, že super, mé otupělé mozkové závity se tedy namáhat nemusí. V plánu tak byly Krkonoše z Polské strany. Když však přišel v pátek Tom domů, kde jen tak mimochodem nebylo na víkend ani trošičku sbaleno, protože .... to prostě nešlo ("Maminko, skovááááááát!"), probrali jsme spolu jeho plán a došli k závěru, že je sice fajn, ale že túru 18km nám už v krosně mladý pán asi nedá a že ho v ní ani takovou dobu nechceme vláčet. Takže jsme byli zase na nule a KAM?? Byly čtyři hodiny odpoledne a my sjížděli mapu republiky a marně hledali, co nás nadchne. Když nepomohly mapy.cz, zkusila jsem na to jít z opačné strany. Park4night je mapka míst, kde se dá s autem kempit zadarmo. I hledala jsem hezké místo na spaní s tím, že třeba se kolem najde i cíl výletu. A našel!!! Nocležiště u Herálce, výlet Devět skal a přilehlé okolí!


Za hodinu bylo sbaleno všechno od fuseklí, přes kastroly až po peřiny a vyjeli jsme. Pravda, večeři si Matěj musel dát kdesi před Golčovým Jeníkovem na pumpě a do cíle jsme dojeli někdy před desátou, kdy měl dávno chrupat, ale za to místo to stálo! Cestou k parkovišti nocležišti jsme totiž potkali rybníček se štěrkovou plochou kolem, žádný zákaz, nikde nikdo, my tam! Ten ranní výhled na rybníček brčálník to bylo ončo!! Pro tohle jsme si jeli přes sto kilometrů!! :)




Devět skal bylo taky moc pěkných, Lisovská skála jakbysmet- Matěj tedy nejspíš ocenil hlavě ty silnice, co mu táta vyhrabal pod skálou šiškou do země a co po nich pak šiškovými vozidly mohl jezdit, ale celá naše veletúra čítala ani ne 5km. Někdo by podotknul, že takový výlet je jako škrábat se levou rukou za pravým uchem, ale nám stačil ráno ten rybník, aby to stálo za to. Ostatní už byl jen příjemný bonus!














Po odpoledním šlofíku, kdy to Tom zalomil skoro dřív než rozverné dítě v autě, jsme popojeli o kus dál do Březin u Poličky, abychom navázali na naši dopolední veleturistiku dalším bodem programu na téma "výletujeme s dětmi". Kukyho les sliboval hlavně velké plechové auto a razítko na každém stanovišti naučné stezky, takže  bylo jasno, že by nám to mohlo projít. Krom auta se v lese nacházel taky obří stromový domek kapitána Hergota, kam jsme vyšplhali i my dva s Tomem (částečně proto, abychom si tam Matěje podali, ale i z všetečné zvědavosti). Orazítkovali jsme všechno, co šlo, do Matýskova výletního deníčku a vyrazili hledat místo noclehu.












Plán zaparkovat echtovně divoce na akorát sklizeném poli nám trochu překazil blížící se déšť a bouřka, takže jsme se zas vrátili k rybníčku, kdy byly aspoň lavičky se stříškou! A že se večer, když Matěj usínal v autě a my čekali u večeře venku, stříška hodila!! 






Neděli jsme završili náš dětský program návštěvou Zruče nad Sázavou a místního velehřiště s obrovskou kuličkodráhou!!! Cvrnkací kuličky jsme samozřejmě neměli a v kiosku na hřišti, kde je možné je koupit do 12 a od 15, jsme se ocitli akorát v 12:15. I matka vynalézavá poradila jsem si jinak a v Penny pořídila balík kulatých žvýkaček! Druhý balík jsme s Tomem statečně sežvýkali (co minuta, to nová kulička, protože nic se z dob mládí nezměnilo, tyhle žvejky jsou po minutě prostě hnusný). :)




Takže závěrem... plány jsou sice super, ale last minute má taky něco do sebe, a horská túra je horská túra, ale víkend na pohodičku s dětským programem nemusí být zas tak strašný ani pro rodiče! Hlavně když jsou ty výhledy z auta!! :)

A jak jste se měli vy???



********************************************************************

PRAKTICKÉ OKÉNKO - aneb kudy, jak a kam!!

(bezdětní již nečtěte, zavání to MAMABLOGEM!! :) )

NOCLEH
Podle Park4night jsme jeli na Parkoviště pod Devíti skalami, ale cestou jsme potkali již zmiňovaný rybníček. Není těžké ho objevit, takže kdo chce hledat, ten si ho najde! ;)

VÝLETY 

DEVĚT SKAL + LISOVSKÁ SKÁLA
Krátký skorookružní výlet(4,2km). Z parkoviště pod Devíti skalami po žluté po asfaltu, když se žlutá potká s červenou, je cesta plná kamenů a kořenů, na skákání a přelézání super, na kočár moc ne. (Kočárky můžou objet po cestě a připojit se zas ke žluté, která pak už je šotolinová a až pod Devět skal sjízdná. K Devíti skalám vede přírodní schodiště z kamenů a kořenů, pro děti super šplhačka. Na samotný vrchol skály vede taky cesta, ale tam to otočily i některé starší ročníky, protože to už je vážně trochu obratnost a opatrnost vyžadující výstup. Zpátky jsme šli stejnou cestou a až v místě, kde začínal asfalt a oddělovala se červená od žluté, vydali jsme se do kopce přes kořeny k Lisovské skále. Vypadá jako postavená z kamenných krychlí a moc lidí k ni nechodí. Taky se na ni dá vyšplhat a vůbec nebyla špatná!

KUKYHO LES
Naučná stezka Kukyho les se nachází u penzionu Na Bělisku v obci Březiny. Stezka má měřit 500m, dle map ale celý okruh ukazuje cca 1km. Hned u penzionu je první zastavení s korýtky na vodu a bahnivou stezkou. Vodu prý pustí ochotný personál. Stejně tak je možné si říct o herní plán s mapou a místy pro razítka. V penzionu byla svatba a spousta hostů okolo, tak jsme se nechtěli zbytečně vměšovat a bez vody a bláta se obešli. Přece jen auto je auto a to bylo až lese. 

DALŠÍ MOŽNÉ VÝLETY V OKOLÍ... 
* z Blatin na Malinskou skálu, Drátník, k monumentu Radka Jaroše
* z Českých Milov na Čtyři Palice a Milovské Perníčky
* japonská zahrada v Sněžném 


ZRUČ NAD SÁZAVOU - KULIČKODRÁHA
Hřiště s kuličkodráhou se nachází v areálu mateřské školy naproti Tescu. Parkovat se dá u silnice nad hřištěm. Kuličky s sebou nebo pro žvýkačky do Penny marketu (v Tescu nemají), případně možno zakoupit v kiosku na hřišti, pokud bude zrovna otevřen. Na dětském hřišti za kioskem je i půjčovna šlapacích autíček pro ježdění na malém dopravním hřišti.

2 komentáře:

Za komentář moc díky!!