čtvrtek 29. června 2017

KEMPOVÁNÍ S MIMINEM

Prázdniny klepou na dveře, proto je možná vhodný čas vytáhnout ze šuplíku pro někoho třeba přínosný nebo inspirativní článek na téma autokempink s miminem...



sepsáno po létě 2016...

Jezdit na dovolenky do penzionů a jiných honosných ubytovacích zařízení není zrovna náš šálek čaje. Radši volíme kemp a stan a od té doby, co máme našeho Vendelínka (multivana) s postelí uvnitř, spíme většinou vždy v autě. Ať už v kempu, nebo jen tak někde. No ale jak to budeme praktikovat s Matějem, říkali jsme si, když nám život obohatilo jedno rozverný mimino. No jak? Stejně! Hlavně se toho nebát a zocelovat už od mala, říkali jsme si!

A ono to není žádné drámo!



Poprvé jsme vyjeli autokempovat na 8 dní na Moravu, když bylo Matějovi 5 a půl měsíce. Chtěli jsme vyzkoušet, co na to bude mladý pán říkat, než s ním vyrazíme na dovču někam do zahraničí. A Matěj se ukázal jako rozený kemper.

Spaní
Pro první výjezd jsme pořešili spaní provizorně. Vzali jsme s sebou korbičku normálního kočárku, do které se ještě naštěstí Matýsek veše a ve které spal na předních sedačkách. Možná nás teď všichni moderní trendy sledující rodiče zatratí, ale my moc nepreferujeme společné spaní miminka s rodiči v posteli, takže jsme nechtěli dělat výjimky ani na dovče. Navíc jsme nechtěli nechávat Matěje usínat samotného ve velké posteli, která je dost vysoká a ze které by se klidně náš sudy válející gauner mohl svalit dolů.


Pro dovču ve Švédsku už jsme byli vybavení „postýlkou“ jen pro Matěje. (kočár mu mezitím začal být dost těsný a dost těsno bylo i u nás v autě, když jsme s sebou vezli i chariota). Postýlku má mladý pán na předních sedačkách. Deska zavěšená na kurtách na volantu, madle na dveřích a na sedačkách. Aby nám nepropadnul mezi sedačky, spichla jsem provizorní síť ze záclony, která byla zespodu přišitá na povlaku matrace a nahoře se upevňovala pomocí háčků za opěrky hlavy na sedačkách. Postupem času jsme ještě prostor mezi sedačkami zpevnili víkem od krabice (IKEA), ve které jsme měli v autě oblečení. Toto zařízení je dobré do doby, než se mimino začne stavět na kolena a nohy. Pro další sezonu budeme muset vymyslet jinčí bezpečnostní zařízení. Pro letoší sezonu jsme vymysleli "zlepšovák". Co na to Matěj, to se dozvíte na konci článku :)

Matýsek spal většinou ve flísovém pyžamku a dětském spacáku. Když bylo chladněji, přikryli jsme ho ještě dekou.
Přední okno bylo překryté hliníkovou folií. Jednak kvůli světlu, druhak jako tepelná izolace.

Koupání, hygiena
Pokud jste v kempu, není určitě problém vzít prcka do sprch a ošplíchnout v umyvadle. Pokud v kempu nejste a spíte někde na divoko, určitě se dá omluvit, že se nějaká ta koupací hygiena vynechá a „ošulí“ se vlhčenými ubrousky. Pokud ale skutečně trváte na tom, že je mimino třeba okoupat, dá se vše pořešit koupacím kýblem, nebo ještě skladnějším nafukovacím bazénkem. Výhodou kýble je to, že do něj stačí trocha teplé vody, kterou ohřejete na vařiči, a mrňouse okoupete uvnitř v autě (když už je večer třeba trochu chladno). My se akorát vešli mezi sedačky a rozloženou postel. Nevýhodou je samozřejmě prostor, který kýbl v autě zabere.



S bazénkem se do auta (aspoň toho našeho) vejdete trochu hůř.
Hygienické proprietky se Matýskovi vejdou všechny do maličké kosmetické taštičky.

Vozím s sebou:
  • spchový gel přelitý do malinké cestovní lahvičky
  • bambucké máslo a bepanthen pro případ opruzenin v malém kulatém hliníkovém kalíšku
  • pár čistítek do uší
  • teploměr
  • kartáč na vlasy
  • vitamín D
  • kapky do nosu
  • S rostoucími zuby přibyl nejprve silikonový kartáček (v pouzdře na dudlík, poté klasický dětský kartáček a pasta opět přelitá do hliníkového kalíšku
  • opalovací krém pro děti v cestovním balení
  • Vlhčené ubrousky nijak zmenšit nejdou, ale najdou uplatnění i jinde než na dětském zadečku.
  • Balík papírových plen



Jídlo, krmení
První kempování jsme absolvovali ještě s plně kojeným miminem, takže naprostá pohoda. Na dovču na 3 týdny do Švédska už jsme vyrazili se zásobou zeleniny pro první příkrmy. Pokud jedete do kempu, není vůbec problém přibalit si s sebou tyčový mixér, když potřebujete dítku nabídnout hladkou stravu. Pokud máte mimčo už starší, stačí samozřejmě rozvařenou zeleninu rozmačkat vidličkou. Já jsem do Švédska mixér nebrala, protože mi bylo jasný, že se kempům budeme snažit spíš vyhýbat. A jelikož jsem nechtěla začít Matěje přikrmovat rovnou ze skleničky, pasírovala jsem každé ráno tu trochu zeleninu skrz cedník. Trochu fuška, ale i u auta se to dá.



Jinak samozřejmě skleničková strava vyřeší problém celkem snadno, když se nechcete zdržovat a trápit vařením dětského jídla u auta. Skleničky budou nejlepší zejména v době, kdy už dítko baští maso. To se na rozdíl od zeleniny v autě skladuje dost špatně.



Takže co s sebou:
  • Skleničky – zeleninové, masozeleninové, ovocné, kapsičky ovocné, kapsičky kašové…
  • Čerstvá zelenina, mixér, případně cedník a něco na protlačení zeleniny skrz cedník – já měla širší vařečku
  • Kojenecká voda
  • Mléčná kaše, případně umělé mléko a kaše…
  • Nádobí na vaření (to asi stejně budete potřebovat i na vaše kulinaření)
  • Lžička plastová na krmení, bryndák – nejlépe igelitový , lahvička na pití/mléko
  • Ohřívací termoska na jídlo – příkrm jsem si uvařila ráno a pak v době oběda jen ohřála horkou vodou z termosky – buď u auta, nebo na výletě. Nebo termoska na jídlo, do které dáte uvařené jídlo a ono do oběda vydrží teplé. (vzhledem k velikostem porcí je asi vhodnější pro starší děti. My máme toto. )




Další vybavení

  • Hračky
  • Kočárek – my vozíme na cesty sportovní kočár Chariot (nyní Thule). Vlastníme ho s jedním předním kolem, což je super na brusle, i na obyčejnou chůzi v přírodě. Do Švédska jsme si půjčili dvě malá kolečka, aby náš kočár byl trošku obratnější a prostorově méně náročnější ve městech mezi lidmi. Na podzim už jsme Matěje zapřáhli i za kolo, takže jsme s sebou vezli i tyč, kterou se kočár připojí ke kolu.
  • Šátek/nosítko – určitě se hodí pro změnu polohy mimča, pro výlety, kam se s kočárem jít nedá
  • Deka – Matějovi jsme ji dávali na zem před auto, aby se měl na čem prdelit, případně jsme ji položili na zem v autě, když se nedalo nechat Matýska válet venku (období 5-8 měsíců – nelezoucí dítě)
  • Vajíčko – to je pro cestování samozřejmost. Hodí se však jako židlička na krmení, ve vajíčku se dá dítko posadit do kempovací sedačky, aby bylo jako správný kemper a na dohled rodičů. (pro odrostlejší z vajíčka, která v klidu neposedí, může být variantou klasická židlička z IKEA. Nohy se dají rozšroubovat, takže je celkem skladná.)



Oblečení
Malému mimču samozřejmě vždycky vezmete oblečků radši víc než sobě, ale i na kempování toho není až tak moc potřeba. Výhodu autokempinku je to, že to většinou auto uveze :) Vždycky se dá oblečení někde v ruce přeprat (mýdlo s jelenem, případně žlučové mýdlo na skvrny moc místa nezaberou), případně zjistíte, že to, co byste doma už hodili do špíny, se ještě chvíli nosit dá…
Určitě doporučuji vzít s sebou něco na hlavu, co bude chránit proti slunci!! Jak do kočáru, tak zejména do šátku nebo nosítka se hodí, aby pokrývka vrhala stín na obličej velmi náchylný k připálení.

No, a pak si s sebou na dovču rozhodně nezapomeňte přibalit dobrodružného a dovolenkového ducha!! Nikterak se nenechte vystresovat nastálou situací. Jediným rozdílem oproti pobytu doma je trochu stísněnější prostor a postel parkující třeba každý den jinde, ale jinak není třeba miminku život jakkoliv měnit, takže se ani stresovat, že to bude hůř snášet!!

Hlavně si to pěkně užijte!! 

EDIT - úprava postýlky pro rok 2017 
Z ležícího mimina nám vyrostl zcela neposedný malý rebelant, takže bylo třeba pořešit zábrany kolem postýlky. Záclonu na gumičce vystřídala elastická síť do kufru auta ze Škody Octavia (taková ta, co pod ni dáte nákup a on už nikam po kufru necestuje), tu jsme zahákli za opěrky hlavy a područky na předních sedadlech. Lákadla jako tlačítka na palubní desce, řadicí páku, volant atd jsme se rozhodli zamaskovat neprůhledným hadrem. Když to neuvidí, nepoleze tam... Jak jsme byli naivní :) V elastické síti nám mladý pán visí a haleká na nás, případně rozčileně křičí, maskovací hadr hned na úvod stáhnul dolů (je na gumicuku) a záhy zjistil, co se za ním skrývá. Maskovací hadr mladý pán elegantně oblezl a už se věnoval všem tlačítkům na panelu u řadicí páky :) Brzy také zjistil, že stínítko v okně drží v podstatě jen na dobré slovo a jedním tahem ho i malé dítě může sundat. Pak už nic nestojí v ceste stoupnout si za okno a zuřivě se šklebit na rodiče, co venku doufají, že jejich malá ratolest co nevidět poklidně usne. Pokud jsou náhodou rodičové nevšímaví, mladý pán oběma rukama na okno zabuší, aby o něm konečně věděli...



Ale jinak kempujeme stále rádi i s miminem!! :)

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se s manžílkem rozhodla vycestovat autem do Rakouska před 3 lety poprvé. To se nám narodila dcera a na letenku jsme už neměli peníze. Nakoupili jsme si tedy veškeré vybavení na naturehikecz.cz a vyrazili kempovat do Rakouských Alp. Moc jsme si tento výlet užili.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, mohu se zeptat, jestli máte krátký nebo dlouhý multivan - a jak jste se vešli s kočárkem při spaní, nebyl to problém nebo je to velká skládačka? Moc děkuji! Bára

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, mohu se zeptat, jestli máte krátký nebo dlouhý multivan a jak jste se vešli s kočárkem při spaní? Byla to velká skládačka? Děkuji! Bára

    OdpovědětVymazat
  5. Tereza - Bohous a Karel27. března 2023 v 18:09

    Dobrý den,mame kratky Multivan,bohuzel 😉 S delsim by bylo vsechno krapet jednodussi. Ale vesli jsme se s kocarkem v pohode. Krom prvniho cestovani,kdy jsme s sebou meli kocarek s korbou,jsme pak jezdili prevazne s chariotem a ten se krasne splacne na cca 30cm,kola dovnitr,takze se pod postel vejde jeste spousta dalsich veci. Vesel se s nami i kdyz uz jsme meli jinou postel se supliky na jedne strane pod ni a jezdili jsme ve ctyrech 😉

    OdpovědětVymazat

Za komentář moc díky!!