úterý 28. května 2019

KOLOROWE JEZIORKA - KRÁSY CELÉHO SVĚTA NA JEDNOM MÍSTĚ V POLSKU

Rodinné události a povinnosti nám naplánovaly program pro sobotní dopoledne v Rokytnici nad Jizerou, takže destinace pro víkendový výlet byla celkem jasná. Ale aby taky byla nějaká novinka, přehoupli jsme se na druhou stranu Krkonoš a najednou viděli, jaký velepohoří ty Krakonošovy kopečky od sousedů Poláků jsou!



ZAPLAŤ A NECHOĎ ZA PLOT

Popojeli jsme kousek za hranice před Szklarskou Porebu a parkli Vendelína na placeném parkovišti. Na parkovišti suvenýry, neonové ledvinky, batůžky, serepetky všeho druhu, přijela k nám pouť... Nu což, jiný kraj, jiný mrav. Po necelém kilometru stoupání a míjení davu turistů pomalu s krosnama, ale v plátěných teniskách, jsme došli k vodopádu Kamienczyk. Vodopád padající do hlubin divoké soutěsky byl krásný, nicméně vyhlídka na něj zamřížovaná a oplocená. Kdo by chtěl přece jen trochu blíž, vysolí zlotůvky, na hlavu dostane helmu a po schodech může sejít až dolů k vodopádu. Kdo má jiné touhy po zážitcích, může nechat za nějakou tu zlotůvku staršího pána vzbudit svého velkého spícího bernardýna a u vodopádu, který na fotce nebude vidět, se s bernardýnem vyfotit. 







I trochu zklamaní z této pouťové šarády vrátili jsme se zas k autu a vyrazili do Poreby na nákup. Neznaje poměry na parkovištích u nákupáků, za stěračem jsme po nákupu objevili lísteček s pokutou. Tu jsme emailem reklamovali (dle instrukcí) a doložili málem vyhozenou účtenkou. Tak snad nám to bude prominuto.

RALLY VÝMOLY

Matýsek má moc rád rally výmoly, tady mohl být v sedmém nebi, kdyby nevytuhl ještě dřív, než jsem odbočila z hlavní silnice na silnice kategorie 7.třídy či čeho. Abych jim nekřivdila, sousedům polským. Oni to nebyly výmoly, ale tlusté záplaty jedna přes druhou! Takže prašť jak uhoď, drncalo to usilovně. Tom požil v Rokytnici trochu toho alkoholu, tak jsem statečně drncala a skákala po těchto silničkách do nikam já. Dohopsali jsme bez defektu či dokonce ztráty kola až do cíle. K barevným jezírkům - Kolorowe jeziorka. Při příjezdu jsme snad akorát minuly výběrčí parkovného, takže jsme si mohli v poklidu vybrat flek na spaní. Parkoviště P1 stranou od všech ostatních .... značka ideál!








Omrkli jsme první dvě ze čtyř jezírek, prolezli jeskyní a pak jen sledovali Matěje, jak  - obut sic do  holin - nedbá našeho nabádání, aby v těch holinách loužema klidně chodil, ale necákal, že s sebou moc kalhot nemá... Pro příště jsem poučená. buď mu holiny proaktivně obouvat nebudu; sbalím mu i na den a půl aspoň tři sady oblečení; vysvleču ho u kaluží do naha!! 
Ano, náš milovník louží byl zas totál durch!






KOLOROWE JEZIORKA

Ráno jsme si přivstali a dobře jsme udělali. U všech jezírek jsme byli první a davy hlučících Poláků jsme tak potkali až na cestě zpět! Barevná jezírka jsou čtyři. Žluté, purpurové (červené), modré a zelené. Žluté a červené jsou spojené tunelem, který se dá projít, a jsou hned za vstupem do parku.









K modrému se musí celkem nastoupat přes kořeny, ale za to pak přijde odměna ve formě "kýč jak bič". Plitvice jak vyšitý. Modrá se blankytně modří a když se podaří, že ráno ještě nefouká, hladině je jak zrcadlo. Nemohli jsme se vynadívat. Aby měl Matěj nějaký to vzrůšo, popátrali jsme nad jezerem po pokladu - kešce. I když asi to furt víc baví nás než jeho.












Poslední zelené jezírko už (zejména po návštěvě) toho modrého příliš nenadchne. Spíš než zelené, je to hnědá lesní tůň, ale kousek u ní je lavička s výhledem na vršky stromů a skálu v dáli, kde se dá celkem obstojně posvačit ve stylu "na kochačku". Cestou zpátky jsme ještě omrkli u modrého jezírka dva vstupy do jeskyní  - štol, a pak už se radši klidili Polákům z cesty a zpátky se vrátili po cyklostezce.









Co si budem povídat, kousek za hranicema a jaká paráda!! :) 




PRAKTICKÉ OKÉNKO
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vodopády Kamienczyka 


Parkování - 5zlotých (do 2hodin), 10zlotých  déle
Délka - Z parkoviště k vodopádu a zpět - cca 3km, terén do kopce, kamenitý, kořenitý

Kolorowe jeziorka



Parkování: 10zlotých na nejbližších parkovištích ke vstupu, 5 zlotých na vzdálenějším parkovišti.
Délka výletu (až k zelenému jezírku a zpět): cca 5km

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentář moc díky!!