neděle 29. ledna 2023

Z BEZDĚZU NA BEZDĚZ

Začátek roku 2022 se příliš netvářil, že by měl být leden zimním měsícem, proto jsme nechali lyže pěkně v garáži a na Nový rok vyjeli do okolí na kole  a den poté se vydali na špacír. Na špacír za výhledy, do kopce, na hrad... na Bezděz.



Bezděz střídavě halily mraky a střídavě vykukoval ven. My jsme pomaličku stoupali vzhůru k hradu. Ono totiž s každým krokem tři vzad, protože kameny, klacky, uklozlá nožka, kláda tady, schůdek támhle, ale nakonec jsme se tam přece jen vydrápali! Hrad je přes zimu zavřený, tudíž jsme se usídlili před zavřenou branou a rozbalili piknik.







Z Velkého Bezdězu jsme zamířili na Malý Bezděz. Lesem pěšinkou nejdříve dolů a pak zase nahoru. Pokroucené stromy, do mraků se halící hrad na protějším kopci, to byla teprve podívaná! Vrcholek malého Bezdězu svou ploškou úplně vyzýval k tomu vrátit se tam někdy se spacošem, ale pár měsíců poté se v mapách objevil zákaz vstupu na vrchol po všech přístupných cestách, tak bohužel smolíček.







V Bezdězu jsme se ještě vydali dobrodružnou výpravou skrz patrně obecní "skládku" za humny k místní skalní bráně, abych měla další do sbírky a výlet tím úspěšně ukončili!



PRAKTICKÉ OKÉNKO
________________________________________________________________________


Poznámka - V rámci NPR Velký a Malý Bezděz není povoleno opustit turisticky značené trasy, tudíž výstup na Malý Bezděz je zakázaný. V době, kdy jsme tam byli my, na vstup na v mapě vyznačené cesty se výslovný zákaz nevztahoval.

Kočár - NE

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentář moc díky!!