pondělí 8. října 2018

RECENZE: DĚTSKÁ KROSNA VAUDE SHUTTLE COMFORT


Jak jsme bádali nad výběrem krosny už asi víte! Pokud ne, náš podrobný elaborát se srovnáním skoro všech možných krosen najdete zde

Jak to dopadlo, už jsme do výše zmíněného článku taky asi po roce dopsali.

A jak hodnotíme náš výběr? To se snad dočtete právě teď!

zdroj: Vaude




CO JSME HLEDALI A CO JSME OD KROSNY OČEKÁVALI

Jelikož na výlety a túry do hor chodíme hodně rádi a co možná hodně, chtěli jsme kvalitní krosnu, co je skutečně zamýšlená pro výlety. Chtěli jsme krosnu, co bude na zádech sedět jak Tomovi (185cm), tak i mně (168cm). S obyčejnými batohy jsme asi ani jeden nikdy neměli problém, ovšem najít krosnu, ve které se mrská dítě, co bude příjemná oběma, to se ukázalo jako velký oříšek. Dalším kriteriem byl samozřejmě komfort dítěte (možnost opěry hlavy vpředu, vzadu, šířka sedátka) a v neposlední řadě váha celé krosny a velikost úložného prostoru.
Všechny Deutery a Little life (ty, co jsme si měli šanci vyzkoušet) jsme zavrhli z důvodu diskomfortu obou nosičů. Starší modely Osprey se nám nezdály komfortní pro dítě, nové modely se zcela neslučovaly s mou dámskou postavou. Ve hře nám tak zůstala Thule a Panda. Každá měla nějaká pro a proti. Den ode dne se střídaly poměry náklonnosti 51:49, 49:51 … Chtělo to najít něco,co by to rozseklo. Zabrousila jsem tedy ke značce Vaude, jejíž krosny se cenově řadí mezi ty dražší a jelikož nejsou tak obvyklé, moc jsme se o ně zpočátku nezajímali. K tomu čistě náhodou na bazaru visela zcela nová Vaude krosna za příznivější peníz. Jeli jsme tedy do Prahy. A ano, rozsekla nám naši rozhodovací nesnáz, protože se zdála býti kompromisním řešením všech našich požadavků. Aby byla úplně ideálním řešením všeho, to už bychom chtěli asi moc.




SPECIFIKACE - VAUDE SHUTTLE COMFORT

Rozměry:
75 x 35 x 41 cm
Objem:
25 l
Nosnost:
22kg
Váha:
3100g
Vybavení v ceně:
Třmeny na nohy
stříška proti slunci
krátká pláštěnka proti dešti nebo větru přes stříšku
Vybavení k dokoupení:
Pláštěnka
pratelný polštářek před obličej (slinták)
vkládací opěrka hlavy







KOMFORT NOSIČŮ

Zádový systém krosny je propracovaný jako u standardních značkových  krosen a batohů, je zde určitý systém odvětrávání, samozřejmostí je nastavitelnost výšky zad. Bederní popruhy jsou bytelné a pohodlné jak ženskému tak mužskému tvaru boků. Ramenní popruhy po téměř dvouleté zkušenosti a s přibývajícími kily dítěte by možná mohly být trošičku širší, ale možná jde jen o zvyk. Prsní popruh zde samozřejmě nechybí, je výškově polohovatelný. Zde mám zajímavou zkušenost – u všech batohů velice ráda využívám prsního popruhu, jímž si přitáhnu ramenní popruhy trochu k sobě a batoh či krosna se mi vždy pak nosí líp. Tady ne. Použiju-li prsní popruh, bolí mě pak po chvíli šíleně vzadu za krkem. Bez něho se však překvapivě fungovat dá.
Jinak má ale alespoň pro nás dobře vyvážené těžiště a i přes to, že neseme na zádech živý náklad, co občas trochu neposedí, nemáme pocit, že by odstávala, nebo nás třeba převažovala dozadu (jako třeba u Deuteru III, který nám byl zejména kvůli tomuhle hodně nepohodlný). I na pohled krosna na zádech drží stále stejný tvar navzdory všemožným posunům a přesunům dítěte uvnitř.


Další drobný diskomfort mně osobně činí blízkost stříšky proti slunci a mého drdolu na hlavě. Brnkám si s ním o stříšku a zasekávám se. Nic, co by se nedalo vyřešit, pánové mi tuto malichernou stížnost odpustí, dámy snad pochopí, já si vlas přečísnu tak, aby se nikde nic nepletlo.

sluneční stříška se mi dostává dost blízko k hlavě a zasekává se mi o drdol...


Při nasazování a sundavání krosny hodnotíme kladně velké pevné madlo na vršku krosny, za které se dá dobře uchytit. Stojánek je též snadno ovladatelný – vyklopí se snadno rukou, pro zaklopení je třeba zatáhnout za pojistku na pravém bederním popruhu, pak jde velmi snadno sklopit. Při postavení krosny na zem je stojánek stabilní. Samozřejmě je třeba míti krosnu stále pod dohledem, protože na mrskající se dítě by byl každý stojánek krátký.
Krosna Vaude byla skoro jediná ze všech zkoumaných krosen, která nebyla kompatibilní s rezervoárem na vodu. Je to škoda, ale dá se řešit opaskem s držákem na lahev, co používají třeba běžci nebo běžkaři.


KOMFORT DÍTĚTE

Pokud bych zůstala netknutá informacemi o ergonomickém nošení, asi bych šířku sedátka dítěte neřešila a doma nám skončila krosna Thule. Já však jisté povědomí o pozitivech širšího a negativech úzkého posedu měla, tudíž jsem hledala krosnu, co bude mít sedátko co nejširší. Ono i selským rozumem vzato, pokud posadíte dítě na sedátko, co končí kousek pod zadkem, kde se zákonitě začne s rostoucí vahou a velikostí dítěte zařezávat, asi to moc komfortní  (natož zdravé) pro dítě nebude. Hodně široké a na pohled pohodlné sezení nabízela Panda od Corazonu, Vaude je hned v závěsu. Krosnička má i nastavitelné třmeny, které výrazně pomohou odlehčit tlaku na osezelá stehna nebo zadek. Sedátko je výškově nastavitelné jednou přezkou nacházející se v přední horní kapse celkem snadno. Dítě je upevněno tříbodovým pohodlným  pásem. Vstup do krosny je buď zvrchu, nebo i z boku, kdy se boční ucho dá rozepnout. Této možnosti využíváme zejména teď, kdy je Matěj už starší a sám si bokem nastoupí (a my ho nemusíme zvedat). Prostor před hlavou dítěte je měkký, ne příliš vysoký, takže dítě dobře vidí. Původně jsem si představovala, že by mohla být přední opěrka vyšší, aby pěkně podepřela hlavu při spánku, ale realita mě vyškolila – i kdyby byla opěrka vyšší než celé dítě, stejně by dítku hlava visela všude jinde :)

Co mi chybí v základním vybavení, je pratelný polštářek na tuto přední opěrku. Ten je nutné si dokoupit za podle mě dost zbytečně vysoký peníz (cca 400Kč), nebo si ušít vlastní. Naše žába se trochu inspirovala originálem. Jmenuje se Arnošt a je ušitá ze savého froté, sliny nepropouštějícího flísu a softshellu.

samo domo slinták Arnošt

samo domo pratelný slinták Arnošt


Zadní opěrka nabízí přiměřenou ochranu v případě např. zvrácení krosny. Ke krosně je možné dokoupit „usměrňující“ opěrku, takový límec, který celkem dobře pomáhá udržet spící hlavu v relativně pohodlné poloze. My ji měli již v ceně a jsme za to rádi.



zadní límec - "usměrňovací opěrka" není zárukou, že hlava nebude padat do stran, ale pomáha



Krosna nemá žádné kapsičky na lahev pro dítě, ale to nám osobně nijak nevadí.
Stříška proti slunci dává stín, nicméně její uložení je trochu slabší stránkou krosny. Není integrovaná např. do opěrky, jak tomu je u jiných značek, ale je uložená ve spodní úložné kapse – v části u zad krosny. Pokud si tedy naložíte spodní úložný prostor (a že se tam toho vejde docela dost), budete muset vše vyložit ven, jen abyste se pro stříšku dostali.

stříška proti slunci

stříška proti slunci - vpředu odháknutá


stříška proti slunci


Stříška je nutná i v případě, že chcete nasadit na krosnu pláštěnku. Pláštěnka (jak malá, tak i velká) se nasazuje právě přes stříšku.
Pláštěnky jako takové jsou fajn. Mají plexiskla, aby dítko pěkně vidělo ven a právě v prostoru dětského výhledu jsou na zip, takže můžete dítku pěkně větrat. Nicméně velká pláštěnka není součástí základní výbavy a je nutné ji přikoupit.

malá pláštěnka spíše proti větru

velká pláštěnka

velká pláštěnka

plexi kukátko a odepínací dýchací otvor ve velké pláštěnce


ÚLOŽNÝ PROSTOR    
     
Výrobce udává 25l, což vypadá ve srovnání s údaji od ostatních výrobců skoro neuvěřitelně, ale asi to tak skutečně bude. Krosna má horní kapsu s malými kapsičkami uvnitř, kam se vejde malá svačinka, bundička, plíny, nebo ubrousky (všechno dohromady tedy asi ne), a spodní kapsu, kam se toho vejde skutečně hodně. Při zimním výletě jsem tam nacpala náhradní oteplováky, dvoje softshellové kalhoty, troje punčocháče, mikinu, termosku s obědem, lahev s vodou, svačinky, bundu pro mě a ještě by se tam něco vešlo, kdybych byla ještě větší svalouš. Na pravém bederním popruhu je ještě malá kapsička na mobil, nebo třeba na zrcátko, které si ovšem musíte pořídit sami. Ve výbavě ho má snad jen Deuter III.

ZÁVĚREM

Za nás dobrý! Krosna je kvalitně zpracovaná a po téměř dvou letech celkem častého používání nejeví známky opotřebení. Funkčně je spolehlivá a pro oba nosiče v rámci mezí (těžší a těžší dítě) komfortní. Matěj s krosnou nemá nejmenší problém, spánek v ní mu taky problém nečiní a z pohledu rodiče mu tam také nic nechybí. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, která se ještě navýší o doplňky, které jsou však pro používání nutné (velká pláštěnka, pratelný slinták…), nicméně cenově se krosna stále pohybuje podobně jako nejvyšší modely od Deuteru, Osprey, Thule, tudíž je akceptovatelná.
Do krosny se toho hodně vejde a na stříšku v dolní kapse se dá zvyknout, i když je to trochu otrava.
Určitě bychom možná každý našli krosnu, co nám jednotlivě bude pohodlnější , ale jako společný kompromis je fajn. A poslední plus – zatím jsme nepotkali nikoho dalšího se stejnou krosnou Vaude! My totiž neradi s davem!! ;)





Pomohla vám recenze?
Je něco, co by vás ještě zajímalo?
Co od krosny čekáte a vyžadujete vy?
Napište nám do komentáře, budeme rádi za reakce!

15 komentářů:

  1. Dobrý den.
    Neplánujete krosnu prodat?😉
    Děkuji Milková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, koukám, že jsem sice odepsala, ale asi se to z toho telefonu trochu neodeslalo... Prodat ji plánujeme, ale až tak za 2-3 roky, právě nám dorůstá nový adept :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, me by zajímalo, zda děťátko během nošení v krosně, nevyndava nožky z třmenů a volně s nimi nehoupa/nekope? Děkuji za případnou odpověď. Mějte se hezky. S pozdravem Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, přiznám se, že máme třmeny celkem volně a nějak jsme líní to pořešit, takže mladík s nožkama zvesela kope, když chce... Ale když by se utáhly, určitě se dá zamezit tomu, aby dítko nožky vyvlékalo. Kopat s nohama samozřejmě může i ve třmenech ;) Hezký den, Tereza

      Vymazat
  3. Moc děkuji za odpověď, právě teď krosnu vybíráme a až budou obchody otevřené půjdeme si ji vyzkoušet. Mějte se hezky a přeji spoustu krásných výletu

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, ráda bych Vám poděkovala za perfektní obsáhlou recenzi krosny a zeptala se jestli ji náhodou neplánujete v dohledné době prodat? :-) Děkuji, Kristýna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nemáte zač, hlavně jestli byla recenze alespoň trošičku k užitku ;) Krosnu si zatím ještě letos necháme,ale příští rok už bude k mání. :)

      Vymazat
  5. Dobrý den kde jste kupovali krosnu děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, krosnu jsme koupili přes bazar, jak je psáno v článku výše. Ale velký výběr najdete třeba v obchodě www.promaledobrodruhy.cz, v Hudy, Rock Point atd...

      Vymazat
  6. Tak jsme do toho šli s váma :) pokud se tedy někdy potkáme máme černou krosnu a pohybujeme se Beskydy Jeseník tak snad jsme originalitou pokryli republiku :) každopádně moc díky za vaše zkušenosti - rozhodující originalita, posed, a opěrka za hlavou pro dítě ✌️👍 dnes si ji vezeme domů a zítra jdeme zkoušet .. zatím jsem nosila Ospray Poco taky dobrý je ovšem pravda že posed je znatelně užší a nevypadá tak “robustně” :) tak přejeme mnoho krásných kilometrů ať už to s nosítkem nebo po svých ..😎👌

    OdpovědětVymazat
  7. Hezky! Tak snad budete spokojeni! My jsme ji o Vanocich akorat poslali dal, tak ted uz budou muset vsichni po svych 😉At se vam krasne vyletuje! Do Beskyd se budeme muset taky nejak poradneji nekdy vypravit! 😉

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, po vašem článku pokukuji po této krosně taky. Je ještě verze premium -má zabudovanou stříšku a různé další věci v ceně, ale váha je 3700g. Je to o tolik lepší, že jít za cenu váhy do té vyšší řady nebo to nestojí za to a zůstat u comfort, nevíte? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobry den,osobne bych volila nizsi vahu. S mrskavou vahou ditete a nakladem,ktery k nemu pridate,to pak uz bude poradna naloz. Rozhodne doporucuju vyzkouset na zadech pokud mozno i s ditkem,jestli Vam bude krosna sedet! At dobre poridite!! Tereza,Bohous a Karel

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji za odpověď. Hned bychom brali tu, co máte vy, ale nikde není k nalezení. Buď novější premium nebo odlehčená base nebo starší jolly comfort. Kéž bychom sehnali! Nevím moc, pro co se rozhodnout a jestli jít do nějakého z dostupných modelů nebo čekat na zázrak na krosnu jako vy 😁 nechystáte se ji třeba prodávat že? O:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad nekde objevite.Nezkouseli jste kouknout treba primo v Nemecku nebo Rakousku? Nektere velke otdoorove eshopy posilaji i za rozumny peniz do Cech.My uz jsme ji pred Vanoci prodali ☺️

      Vymazat

Za komentář moc díky!!